De Bom

Doe Maar
De Bom is een nummer van de Nederlandse supergroep Doe Maar. Het nummer werd uitgebracht in november 1982 en werd geschreven door keyboardspeler Ernst Jansz. Het was een nummer dat de spanning van Koude Oorlog en de wapenwedloop beschreef. Die spanning werd nog groter toen de Amerikanen kruisraketten in Nederland wilde plaatsen. 

Begin jaren '80 was de dreiging voor een atoomoorlog overal sterk voelbaar. De Verenigde Staten en de Sovjet Unie waren in wapenwedloop verwikkeld. Beide landen wisten hoe ze kernwapens moesten produceren en de Verenigde Staten wilden graag kernwapens bij hun bondgenoten in West-Europa te plaatsen, om zich zo tegen de Sovjet Unie creĆ«erden. Maar in diverse Europese landen  waren protesten tegen de plaatsing van deze kernwapens. Ook in Nederland. het nummer De Bom geeft zeer goed de gevoelens weer die bij veel mensen in de jaren 80 leefden. 

Er waren ook muzikale protesten, zoals het No Nukes Festival dat op 9 april 1982 in de Jaarbeurs in Utrecht werd gehouden. Daar speelden onder meer The Sound, Drukwerk en The Stranglers. Doe Maar was er ook en speelde voor het eerst het nummer De Bom.

Overigens was De Bom ook de bom onder de band. De originele versie die was geschreven door Ernst Jansz was onder handen genomen door  Henny Vrienten. En die versie werd een hit. Maar wie zou nu de royalty's krijgen? Vrienten stelde voor het nummer op naam van de gehele band te zetten om zo de royalty's te delen. Jansz wilde dit niet, want hij vond dat het zijn artistieke creatie was. Dit gedoen betekende het begin van het einde van de band. 

Overigens stond De Bom 5 weken op nummer 1 in de Nederlandse hitparade.

En als de bom valt
Dan lig ik in mijn nette pak, diploma's en mijn cheques op zak
Mijn polis en mijn woordenschat --aaoei
Onder de flatgebouwen van de stad naast jou

Bron afbeelding: Wikipedia