Today I Killed a Man (I didn’t know)

Today I Killed a Man (I didn’t know)
is een P.J. Proby en is een aanklacht tegen de oorlog. Het verscheen zijn album lp Three Week Hero uit 1969. In het nummer gaat het over de Amerikaanse Burgeroorlog en de zanger vertelt over het feit dat hij een ‘rebel soldier’ (een soldaat uit de zuidelijke staten) heeft doodgeschoten.
Maar in 1969 was de Vietnamoorlog in volle gang en daarom groeide dit nummer ook uit tot een aanklacht tegen de Tweede Indochinese Oorlog, zoals de Vietnamoorlog officieel heet.
Today I killed a man I didn't know
I held my rifle high and shot him low

I'd like to think he really was to blame

Well I never knew or never will his name 

Het nummer werd geschreven door het Engelse singer-songwritersduo Roger Cook en Roger Greenaway en werd voor het eerst opgenomen door P.J. Proby op zijn lp Three Week Hero. Er deden vele beroemde muzikanten mee aan dit album en wellicht ook aan dit nummer. Zo deden alle leden van de band Led Zeppelin, de zanggroep The Family Dogg en Clem Cattini, ex-drummer van The Tornados.  

Gek genoeg deed Today I Killed a Man (I didn’t know) helemaal niets in het Verenigd Koninkrijk en de VS, maar werd het wel een hit in Nederland (een elfde plaats).