The Star Spangled Banner

The Star Spangled Banner is het het Amerikaanse volkslied. Jimi Hendrix maakte er een protestsong van die hij op 18 augustus 1969 tijdens Woodstock ten gehore bracht Het was zijn aanklacht tegen de oorlog in Vietnam.

Protest tegen de Vietnamoorlog

In 1969 was de Vietnamoorlog nog in volle gang en steeds meer Amerikanen spraken zich uit tegen deze oorlog. Op het festival was veel muzikaal verzet tegen deze oorlog en de slogan voor Woodstock was niet voor niets ‘three days of peace and music’

Ook Jimi Hendrix was niet echt trots op zijn land en protesteerde tegen deze vreselijke oorlog. Dat deed hij zonder woorden. Hij speelde een instrumentele rockversie van het Amerikaanse volkslied  En wanneer je goed luistert naar het volkslied, hoor je bommen, vliegtuigen en raketten. Deze geluiden maakte hij met enorm veel overdrive op zijn gitaar. In de VS werd dit concert met gemengde gevoelens ontvangen. Een deel vond het fantastisch wat Hendrix deed, maar er waren ook vele Amerikanen ontzettend boos. Er waren zelfs veteranen die hun schoenen naar de televisie hadden gegooid.

Bron afbeelding: Wikipedia