Zombie

Zombie
Zombie is een nummer van Fela Kuti. Dit 12 minuten durend nummer is een felle, aanval op het leger dat het in zijn ogen corrupte Nigeriaanse bewind slaafs dient. In Zombie vergelijkt Kuti het leger met hersenloze zombies, die blindelings de gewelddadige bevelen van hun superieuren opvolgen. 

Het album met dit nummer enorm waarop dit nummer stond, werd​​ enorme hit in Nigeria. Dit tot grote woede bij het leger die 18 februari 1978 wreed wraak namen op Kuti en zijn familie.

Zombie no go go, unless you tell 'em to go (zombie)Zombie no go stop, unless you tell 'em to stop (zombie)Zombie no go turn, unless you tell 'em to turn (zombie)Zombie no go think, unless you tell 'em to think (zombie)

Het landgoed van Fela Kuti, de Republiek Kalakuta genaamd, werd overvallen door meer dan 1000 militairen, die Fela en verschillende andere mannen op brute wijze mishandelden, de vrouwen verkrachtten en Fela's bejaarde moeder uit een raam vanaf de tweede verdieping gooiden, waarbij ze verwondingen opliep die uiteindelijk tot haar dood zouden leidden.  

Dit gewelddadige actie was een keerpunt in Kuti's carrière. Zijn muzikale leven stond vanaf dit moment in het teken van zijn vete met de staat. Een gevecht dat hij onvermijdelijk moest verliezen.