Any Other Way van Jackie Shane

Any Other Way van Jackie Shane uit 1962 groeide uit tot een LBGT strijdlied. Jackie Shane was een transgender soulzangeres uit de jaren ’60, uit Toronto die haar eigen pad koos en besloot dat ze wilde zijn wie ze was. Ze was geboren als jongetje en leefde haar hele leven als vrouw. Ze kon zingen als de beste.

 Any Other Way uit 1962 was haar grootste hit. In het refrein zingt ze de tekst Tell her that I’m happy Tell her that I’m gay. Tegenwoordig is gay een doodgewone term, maar destijds, begin jaren ’60 betekende het happy of gelukkig. Alleen insiders wisten dat het ook homo betekende. 

Protestlied

Any Other Way is een postuum protestlied. Een strijdlied voor gelijke rechten van LBGT’ers. Shane zong het in 1962. Ze was een soulzangeres en transgender pionier. Haar leven startte in Nashville waar Shane werd geboren op 15 mei 1940. Shane kwam ter wereld als jongetje en heeft vanaf de pubertijd haar hele leven als vrouw doorgebracht. Tijdens haar loopbaan werd ze vaak onbegrepen. Was ze een man, was ze een vrouw, was ze een man in vrouwenkleren of was ze een drag queen? Zelf zei ze weinig over. Ze gaf eigenlijk nooit interviews. Pas in 2017 doordat Numero Group een box set op de markt bracht, kregen we meer over haar te weten. Toen pas duidelijk dat ze transgender was. 

LGBT icoon 

Vlak voor haar dood op 21 februari 2019, gaf ze in het kader van de heruitgave van haar liedjes door Numero, een interview. Ze vond het mooi dat ze na zoveel jaren tot een LGBT icoon was uitgegroeid en dat Any Other Way een protestsong was geworden en een strijdlied voor de vrijheid om te zijn wie je was. Homo, transgender, of wat dan ook!

Luister hieronder naar Any Other Way.